Порекло презимена Демић

16. фебруар 2012.

коментара: 7

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ДЕМИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Демић 

Хаплогрупа: J2b1-M205, род Крича (тестирана су два огранка, Даштовићи и Тубићи)

Порекло: Горњи Класнић, општина Глина, Банија

Крсна слава: Ђурђевдан

Контакт: [email protected]


_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

 

Демићи на Банији

Према подацима из 1948. године, на Банији је пописано преко 30 кућа Демића. Највише их је било на подручју Глине, у Горњем Класнићу (13 кућа) и Бијелим Водама (10 кућа), одакле су се раширили по Доњем Класнићу (3 куће) и Брњеушкој (2 куће).

На основу података шематизма Горњокарловачке епархије из 1883. године, видимо да су Демићи у то вријеме славили двије крсне славе, Мратиндан (11. XI / 24. XI) и Ђурђевдан (23. IV / 6. V).

Демићи су у XIX вијеку пописани у црквеним књгама парохија Класнић (1831), Брезово Поље (1857), Драготина (1857) и Мали Градац (1857). Све ове парохије везане су за села одакле су се Демићи ширили по Банији (Горњи Класнић, Бијеле Воде).

Први помен Демића на Банији налазимо 1773. године, у опису парохија и свјештенства дијела Горњокарловачке епархије којим је управљао епископ Јосиф Стојановић. У том документу налазимо име Арсенија Демића, једног од свјештеника жировачке парохије (обухватала Жировац, Брезово Поље, Брувно, Чавловицу и Коморане), задуженог за село Брезово Поље (22 куће), који је рукоположен 11. II 1768. године. Битно је напоменути да је дио Класнића у коме су насељени Демићи добар дио своје црквене историје био у саставу парохије Брезово Поље. Попис људства Банске крајине из јула мјесеца 1768. године биљежи једну свјештеничку породицу у Класнићу, док у Бијелим Водама није забиљежена ниједна свјештеничка породица, према чему можемо закључити да је поп Арсеније Демић био из Класнића.

Остаје отворено питање када су се тачно Демићи доселили на Банију, али се на основу увећања броја кућа у парохијама којима су припадали Класнић и Бијеле Воде може претпоставити да се ради о периоду између 1755. и 1768. године.

Предања

Сами банијски Демићи имају магловито предање о даљем поријеклу из Херцеговине, али ништа ближе одређено и без помињања било каквих успутних станица.

Међутим, Милан Карановић је почетком XX вијека забиљежио на подручју Суве међе, у Глиници и Бојни, занимљиво предање о извјесном попу Деми, који је са својим парохијанима прешао „у Кауре“, тј. на Банију. У поменутим селима забиљежио је топониме Демића точак, Демино врело и Демина лука. Питање је има ли овај поп Демо везе са Демићима и ако има, у каквој је тачно вези са попом Арсенијем Демићем (да ли му је отац или је можда ријеч о самом Арсенију).

Генетика

На основу анализе Y хромозома (тестирана су два огранка, Даштовићи и Тубићи), утврђено је да Демићи из Горњег Класнића припадају медитеранској хаплогрупи J2b1-M205 и да имају велики број сродника на подручју Крајине, који углавном потичу из Далмације или Лике. Даља старина ове групе сродних породица вјероватно је на подручју Потарја и Полимља и по свој прилици она има везе са старим влашким племеном Крича, које се кроз историјске изворе може пратити од средине XIII вијека.

АУТОР: Сарадник портала Порекло Петар Демић

Претходни чланак:

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

  1. Петре,

    Мој покојни деда са мајчине стране Лазар Демић ( жена Љубица рођена 1919.год. као Милакара, од оца Митра и мајке Ђуке из Доњег Класнића ) рођен је 1920.год. у Горњем Класнићу. По причи, његов отац је био Мићан и мајка Мара из Горњег Класнића.Да ли си наишао на такве податке?

  2. Петар M. Демић

    Поздрав, Драгане.

    Ја сам рођен тек 1991. године, али ћу се распитати код ђеда и оца о вашој грани Демића.
    О Мићану Демићу постоје одређени подаци.
    Послао сам вам мејл.

    Демић Петар

  3. Драгољуб

    Демића има од средине 18. в. до данас у Мокрину, одакле су се исељавали широм света.

  4. Петар M. Демић

    Поздрав, Драгољубе.

    Прочитао сам у Ердељановићевом дјелу о Банату да Демићи славе Никољдан, да су дошли из Сенте и да се помињу од 1792. године у Мокрину.

    Има ли више информација о њиховом поријеклу? Нека легенда одакле су старином?

    Можете ми се јавити на мејл: [email protected] или [email protected]

    Демић Петар

  5. abc

    Petre poslao sam ti mail sa pitanjem na ovu adresu [email protected] prije desetak dana pa ak nije problem da odgovoris.

  6. Dušanka Demić

    Zdravo Petre,
    nas dvoje se neznamo, ali ako je tvoj otac Mirko Demić iz Gornjeg Klasnića i deda Dušan (bio je poštar) onda sam ja tvoja tetka.