Порекло презимена Димић Reviewed by Momizat on . [toggle title="ТЕСТИРАНИ ДИМИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Димић Хаплогрупа: I2a DN род С Порекло: Чомборје, Подравска Слатина, Хрватска Крсна слава: Аранђеловда [toggle title="ТЕСТИРАНИ ДИМИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Димић Хаплогрупа: I2a DN род С Порекло: Чомборје, Подравска Слатина, Хрватска Крсна слава: Аранђеловда Rating: 0
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Димић

Порекло презимена Димић

ТЕСТИРАНИ ДИМИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ

Димић

Хаплогрупа: I2a DN род С

Порекло: Чомборје, Подравска Слатина, Хрватска

Крсна слава: Аранђеловдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

prezime@poreklo.rs
Пишите нам


Коментари (13)

 • Defendor

  Димића је накада било у Поречу. Пореклом су Личани из села Острвица. Крсна слава им је Аранђеловдан.

  Одговори
 • dimcho

  Moji su iz Ostrvice, Lika i slave Arandjelovdan. Cuo sam da su poreklom iz Stare Hercegovine odakle su se raseljavali u Liku, Kosovo, istocnu i zapadnu Srbiju. Ja sam sretao ljude iz tih predela koji su tamo rodjeni. Poreklo sigurno nije podravlje, to su verovatno Licki Dimici, mojih je bilo tamo (i u Slavoniji).

  Одговори
  • Нађа Гагић

   Моја пок.Мајка је Паскаш , рођена у Острвици , њена мајка Стана -Станојоца је Димић , имала је 10- оро браће и сестара , отселили су у Бачку – Пригеревицу 1945 год. Јадан о браће Димић је остао да живи у Острвоци Богдан *-Боћан Димић , имао је ћереке Душу , Бебу , синове , Милоша , Брацину …да ли познајте те моје рођаке ?

   Одговори
  • B. Dimić

   Poštovani!

   Zamolila bih Vas da napišete sve što znate o poreklu Dimića koji su živeli u Ostrvici, u Lici. Moja porodica je takođe iz Ostrvice i ja sam tamo živela do 90-ih godina. Ko su Vaši preci? Možda smo i rođaci.

   Одговори
 • dima

  Димића има и на Косову,околина Вучитрна,а један део и око Призрена (по мом сазнању мислим да су то цинцари).Велики део се раселио крајем XIX века у подручија Јужне и Западне Мораве . Димићи којима припадам славе Светог Јована.

  Одговори
 • Dejan Dimić

  Ja sam sa KiM-a,konkretno centralno Kosovo,okolina Lipljana,s.Lepina i Batuse a takodje i okolina Kosova Polja,sela Bresje i Ugljare..Takodje ima ih u Prištini,Obiliću,pouzdano znam da ih ima u Leskovcu i okolini Indjije.Ja sam konkretno iz Lepine(pola sela su Dimići)i slavimo Tomindan.Na seoskom groblju,na kamenim krstovima takodje su uklesani a godina je 1700 ,,i neka i 1800 i neka(ne vidi se dobro)…Поздрав!!!

  Одговори
 • zoran

  Dimići u Podravlju vuku korjene iz Prljeva općina Gračac, dio kao Solunski dobrovoljci, dio kao ekonomski migranti. Moji su došli u Baranju 1932. Slavimo Sv.Aranđela.

  Одговори
 • Milan Dimić

  Dimići koji žive na teritorji opštine Kozarska Dubica su uglavnom u bližem ili daljem srodstvu. Najviše ih živi ili bolje rečeno je živelo u potkozarskom selu Pucari. Svi oni vode poreklo iz Like. Prenosim vam informacije koje sam slušao od mog đeda MIrka, oca Ljube. Nekoliko braće je iz Zrmanje otišlo brodom za Ameriku a nekoliko njih je kupilo zemlju u gore navedenom selu. Tu su se nastanili i zasnovali svoje porodice. Da bi smo imali jasniju predstavu o vremenskoj distanci moj prađed je rođen u Pucarima a njegov otac je doseljenik iz Like. Mnoge od tih porodica su ostali bez svojih najmilijih tokom drugog svetskog rata posle ofanzive na Kozaru i odvođenja u logor Jasenovac. Danas je situacija takva da su ognjišta u navedenom selu uglavnom ugašena ili pred gašenjem. Na sreću prezime nije pred gašenjem niti će biti jer smo uspeli da sačuvamo svoju lozu. Moj đed Mirko je preživeo nacistički logor u Norveškoj, u Jasenovcu su mu ubijeni majka, supruga, i dvoje dece. Mog oca koji je tada imao 11 godina, je vidi apsurda od Jasenovca spasio hrvat Stjepan Ornek koji je zbog svojih dela obešen zajedno sa svojom porodicom u samom centru Dubice.Oca je spasio tako što ga je izdvojio i prebacio u selo Kraljeva Velika u Hrvatsku gde je dočekao kraj rata.Moram još da napomenem da je moj rođak Jack Dimić koji sada živi u NY pokušao da pronađe bilo kakav trag rođacima Dimićima koji su otišli za Ameriku.Došao je do saznanja da su se ugasili odnosno da nisu imali svoje porodice i potomke.

  Одговори
 • Нађа Гагић

  Моји Димићи су пореклом из Лике , Широка Кула и насељени су у Бачкој , Било ја 11-оро браће и сестара . Један од браће Димића одселио је у Америку и промени презиме у Котлар бави се производњом котлова за парно грејање .Није има мушку децу ,а био је ожењен американком. Да ли неко зна порекло породичног презимена Димић , славили су Аранђелов дан !

  Одговори
  • B. Dimić

   Poštovana Nađa!

   Ja sam poreklom iz Ostrvice u Lici i tamo sam živela do 90-ih godina. Poznajem tvoje rođake koje pominješ, a to su i moji rođaci. Svi Dimići iz Ostrvice slave Aranđelovdan. Ako želiš da stupimo u kontakt, ostavi mejl na koji mogu da ti se javim. Pozdrav! B

   Одговори
 • Jovan Dimić

  U knjizi ‚‚Şrbi u Banatu‚‚ koju je objavio Nikolić (ne sečam se imena) su sređeni podaci koje je sakupio Jovan Erdeljanović Piše da u seobi Srba 1737god.su bili i dava brata Dima i Đorđe.Dima se naselio u Kovinua Đorđe u Rumi.
  Dima se oženio u Kovinu i tu su mu rođena deca.Srbi iz Kovina,Dubovca i Gaja koji nisu hteli da uđu u sastav Vojne granice osnovali su Bavanište počev od 1766.god.Među njima je bio i Dima.Dimin najstariji sin Janko je bio prvi pop u Bavaništu.Slava nam je Svti Georgije velikomučenik – Đurđevdan.
  Značajniji Dimići iz Bavništa:
  Sa Jankom bilo je ukupno,do dana današnjeg,šest sveštenika,među njima i Aksentije,koji je životopis učio kod Konstatina Danila – u crkvi u bavaništu se nalazi njegova slika‚‚ Bogorodica sa malim Isusom‚‚,
  Teofil profesor Karlovačke gimnaze , potom načelnik srpskih škola u Sremu,sahranjen u Sremskim Karlovcima.Aksentije i Teofil su bili učesnici Majske skupštine 1848.god.Teofil je sarađivao i sa Feliksom Kanicom.
  Platon je bio profesor matematike na Skopskom građevinskom fakultetu,zatim gimnazijski profesor u Valjevu i Beogradu.
  Dimići su cincarskog porekla iz mesta Blace(Vlasti) -severna Egejska Makedonija – danas severo-zapadna Grčka – u okolini grad Kastorija(severo-istočno).Dimića ima od Argentine do Rusije.

  Одговори
 • Jovana

  Rođena sam u Leskovcu. Prema priči moga dede, moji preci su se iz okoline Vučitrna posle Berlinskog kongresa 1878.g. preselili najpre u Dobro Polje (selo u okolini Crne trave), a potom početkom XX veka u selo Bučumet na Radanu. Neposredno pre i posle II svetskog rata većina mojih rođaka se preselila u Leskovac. Sada nas ima u Beogradu, Kragujevcu, Nemačkoj, Velikoj Britaniji i u SAD-u. Slavimo Sv.Jovana.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top