Poreklo prezimena Golijanin

15. februar 2012.

komentara: 1

Prezime Golijanin obradio je mr Momčilo Golijanin u knjizi “Bratstvo Golijani” (Nevesinje 2007.):

– “Već druže vremena osjeća se potreba da se pribilježe elementarni podaci o našoj porodici, da se prikupi građa za porodičnu monografiju, da sačuvamo potomstvu uspomenu na pretke.

Ova obaveza je utoliko veća što starija generacija koja je o tome znala više od nas, izumire, a mlađi, zahvaćeni vrtlozima i dinamikom novog vremena, pokazuju sve manje interesovanja za svoje porijeklo.

Po nekim kazivanjima prezime Golijanin potiče od Višnjića, a po drugim izvorima oni su paralelna grana s Višnjićima, a i jedni i drugi potiču od Banovića s Kosova.

Po kazivanju Obrada Višnjića, autora monografije “Golija i Golijani”, Mitar Banović je 1502. godine sa šezdesetak porodica pobjegao iz kosovskog Petropolja u Banjane. Uzrok je bio sukob oko odvoođenja srpske djece u tursku vojsku, što su Banovići odbili.

U tim sukobima nastradalo je dosta Turaka, ali i Banovića.

Turci su ipak uspjeli da odvedu jedno dijete, kasnijeg Elmer pašu, istaknutog turskog vojskovođu i ratnika, koji će u jednom trenutku ratovati protiv udruženih Banovića i Španjolaca oko Risna i Novog.

Paša će tada zaštititi Banoviće i njihovog kneza Grbana, odvojiti ih od Španjolaca i dati im velike povlastice (vojvodstvo i obor-kneževstvo u Banjanima i spahiluke u Gacku).

Banovićima je, dakle, bilo dovoljno pobjeći u Crnu Goru, tu oazu slobodarstva, pa da se sačuva glava od krvne osvete Turaka. Od tih Banovića su najverovatnije Golijani, kao paralelna linija sa Višnjićima, Savićima, Zečevićima, Gmizovićima, Bjeladinovićima u Risnu, sa Đajama u Dubrovniku.

Andrija Luburić, poznati etnograf i istraživač bratstava u staroj Hercegovini kaže: “Po svome preseljenju u Banjane, Banovići se razdvojiše na mnoge ogranke i prozovu novim prezimenima među kojima je i prezime Golijanin, dominantno u Goliji, Gacku, Nevesinju, Rudinama, Trebinju, Risnu, Dubrovniku i u Čajetini.”

Prezime Golijanin danas važi za prezime stare Hercegovine (današnja istočna Hercegovina i deo Crne Gore).

Loze prezimena Golijanin su:

Jezerski Golijani;

Nevesinjski;

Nikšićki;

Golijani iz Rodijelja

Rataja;

Bistročaja;

Zabojska;

Trnova; i

Han Pijeska.”

KRSNA SLAVA: Porodična slava Golijana je Sveti Jovan Krstitelj.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Milica

    Ne golijan, vec prezime GOVORCIN
    Nvala