Sveti Trifun

14. februar 2012.

komentara: 2

sveti TrifunSrpska pravoslavna crkva i vernici 14. februara (1. februara po julijanskom kalendaru) slave Svetog Trifuna, koji je najpoznatiji kao slava vinogradara. Uredništvo portala Poreklo čestita svima koji slave ovog sveca.

Sveti Trifun je rođen u selu Kampsadi u Frigiji, u vrlo siromašnoj porodici. I još od detinjstva na njemu je bila velika blagodat Božja, te je mogao isceljivati bolesti na ljudima i na stoci, i izgoniti zle duhove.

U to vreme zavlada Rimskim carstvom car Gordijan III, čija ćerka Gordijana siđe s uma, i time baci svoga oca u veliku žalost. Svi lekari ne mogahu ludoj Gordijani ništa pomoći. Tada zli duh iz lude devojke progovori i reče da njega niko ne može isterati osim Trifuna. Car naredi da se na dvor dovedu svi Trifuni iz carstva. Posle mnogih Trifuna, i ovaj mladi Trifun bio je pozvan po Božjem Promislu. Doveli su ga u Rim gde je iscelio carevu ćerku. Car mu podari mnoge darove, koje Trifun pri povratku razdeli siromasima. U svom selu nastavi svoj život moleći se Bogu.

Kada se zacari hristoborni Decije Trajan, sveti Trifun bio je mučen za Hrista. No on podnese sva mučenja s radošću velikom, govoreći: “O kad bih se mogao udostojiti, da ognjem i mukama skončam za ime Isusa Hrista Gospoda i Boga moga!” Sve muke ništa mu ne naškodiše, i mučitelji ga osudiše najzad na posečenje mačem. Pred smrt Trifun se pomoli Bogu i predade dušu svoju Tvorcu svome 250. godine.

 

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. radivoj panic

    svi panici koji vode poreklo iz gornjih kosalja i slave sv trifuna neka se jave na mail.mozda se pronadju rodjaci.

  2. Gordana

    Moja baka sa mamine strane je bila Panic i oni su slavili Trifundan.