Порекло презимена Аксентијевић

10. фебруар 2012.

коментара: 6

Презиме Аксентијевић је изведено из имена Аксентије, а оно потиче из грчког “Auxentios”, изворно из “auxano” (αὐξάνω) у значењу “увеличатељ, нарастао”. Од имена Аксентије изведена су имена Акса и Аксо. Такође, још један појам асоцира на презиме, мада се не може довести у директну везу са њим, аксиос – (гр. αξιος, лат. dugnus, достојан) (Јн. 1,27); литургијска акламација (узвик) верника у току хиротоније црквенослужитеља. Говорећи о звању и служби епископа, Климент Римски вели да су епископи били устоличени од апостола или њихових наследника, са потпуном сагласношћу Цркве (И Кор. 44). Аксиос указује не само да заједница прихвата свог новог пастира, него има и смисао молитве за новохиротонисаног: “Да буде достојан”.

Име Аксентије је носио и хришћански светитељ, који је живео у време цара Теодосија Млађег. Живео је у Цариграду и био врло угледан и знаменит властелин међу царском властелом и дворјанима. Син Персијанца Аде, био је одличан зналац Светог Писма и световне философије, притом украшен добрим делима. Када се замонашио избегавајући људску славу, и жудећи за пустињачким животом, напустио је многољудни град, и отишао у Витинију, настанивши се на гори Оксији близу Халкидона. Ова гора је касније прозвана Аксентијева Гора. Из околних села побожни људи су му сазидали келију на врху Горе. Затворивши се у њој, преподобни је кроз мали прозорчић разговарао са посетиоцима, упућујући их на врлину, и исцељујући болеснике. Преподобни Аксентије је био позван на Четврти Васељенски Сабор, у Халкидону, и ту се са осталим светим оцима борио против Евтихијеве јереси и Несторијевог зловерја. Утврдивши са светим оцима православну веру, вратио се у своју келију на Гори. Пошто је побожно и свето поживео, и својим благословом манастире многе по разним местима подигао, и био ава целе покрајине Витиније, и многе на спасење упутио, пређе ка Господу 470. године. У православном календару успомена на њега слави се 14. фебруара по старом, односно 27. фебруара по новом календару (Преподобни Авксентије; свети Кирил Словенски).

Трагање за Аксентијевићима у савременој Србији започели смо на сајту Телекома, тј. анализом телефонског именика. Пронашли смо презиме Аксентијевић у 216 места у Србији различите величине, од села са неколико десетина становника, до главног града Београда. Дакле, у именику Телекома Србије, на територији Републике Србије, укупно има 883 претплатника са презименом Аксентијевић (подаци од 9. децембра 2008. г). Очекивано, презиме је најзаступљеније у Београду, 198 претплатника телефоније и у Крагујевцу 189 претплатника. Треба имaти у виду да неке породице имају више телефонских бројева што смањује цифру од 883. Међутим, исто тако треба имати у виду да је могуће да неки Аксентијевићи још немају телефон, или да их из неких других разлога нема у именику. Наведене ставке би требало да потиру једна другу, па из свега наведеног произилази да је број породица Аксентијевић приближан броју 883. Када се овај број помножи са просечним бројем чланова породице у Србији (приближно 3), добије се цифра од око 2649 Аксентијевића. Наравно ово није најегзактнији прорачун, али је број веома близу реалном. По нашем мишљењу одступање, односно могућа грешка, по овом рачуну не би требало да буде већа од 2%, тако да се коначан број креће у распону од 2596 до 2702 људи са презименом Аксентијевић, мада приближнији првом.

Поред Аксентијевића у Србији, породица са истим презименом има у још 12 држава света, према подацима телефонских компанија у тим земљама , 10 европских и у САД и Канади. У САД има 18 породица, у Црној Гори 9, у Швајцарској 8, у Шведској 8, у Немачкој 6, у Француској 5, у Хрватској 5, у Аустрији 4, у Словенији 4, у Канади 3, у Босни и Херцеговини 2 и у Белгији 1 породица (детаљније податке погледати у прилозима). Дакле, у иностранству има 73 породице, односно око 219 Аксентијевића. Када се броју презимењака у Србији додају и они у иностранству, добије се процењена цифра од 2811 до 2925 Аксентијевића у целом свету.

КРСНА СЛАВА:

ПОЗНАТИ:  

Александар Аксентијевић, адвокат, а у периоду предратне Краљевине Југославије и стални народни посланик у Скупштини. После Светосавског Конгреса у селу Ба, изабран у Извршни одбор Централног националног комитета Краљевине Југославије (ЦНК).

Владимир Влада Аксентијевић, партизански борац и народни херој Југославије. Са Првим батаљоном посавског НОП одреда, чији је био политички комесар, учествовао у више борби у западној Србији и на Кадињачи.

Милан Аксентијевић, генерал бивше ЈНА и учесник ратних дешавања приликом распада СФРЈ, деведесетих година XX века. Родитељи су му страдали у чувеној немачкој одмазди над Крагујевчанима 1941. године.

Драгослав Павле Аксентијевић, дипломирао и магистрирао на Ликовној академији у Београду, а поред сликарства бави се и црквеном и народном музиком – српском и византијском. Овај аутентични трагалац – рестауратор и интерпретатор звука средњовековних музичких записа, у великој мери је допринео очувању и представљању српске и византијске музичке заоставштине. Добитник је бројних значајних признања код нас и у свету, а пре неколико година основао је групу “Запис”, коју чине четири млада уметника: Растко и Дамјан Аксентијевић (синови), Бојан Ивковић и Спасоје Туфегџић. Сви чланови групе свирају на аутентичним народним инструментима.

Владан Аксентијевић (Ајс Нигрутин), српски хип хопер, члан Bad copy, познат по својим провокативним текстовима.

Срђан Аксентијевић, бек ватерполо клуба Партизан. Са репрезентацијом је освојио злато на универзијади у Измиру 2005. године.

Никола Аксентијевић, дефанзивац фудбалског клуба Партизан.

 ПРИЛОГ ПОСЛАО: Слободан Аксентијевић

 

Претходни чланак:

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

  1. Myself

    Znate li sta o poreklu Aksentijevica iz Ostruznice (Cukarica) ?

  2. Фамилије-презимена Аксентијевић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића “Лепеница”.

    -Рогојевац
    -Доброводица
    -Нови Милановац
    -Прекопеч
    -Кијево

  3. Myself

    Znate li sta o poreklu Aksentijevica iz Ostruznice (Cukarica) ?
    _____________________________________________________
    За Аксентијевиће у Остружници се на зна одакле су се и када доселили. Зна се да славе Лучиндан.

    http://www.poreklo.rs/2013/11/16/poreklo-prezimena-naselje-ostruznica-cukarica-beograd/

  4. Draga

    Znate li nesto o Aksentijevicima iz Rekovca?

    Potomci su im se odselili u Jagodinu uglavnom

  5. Andrija

    Zna li neko za Aksentijevice iz prokuplja i iz Bosne odnosno predratnog Sarajeva?

  6. Zoran Aksentijević

    Interesuje me poreklo Aksentijevića sa planine Rogozna selo Grižani