Poreklo prezimena Simonović

4. februar 2012.

komentara: 39

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (39)

Odgovorite

39 komentara

  1. HA HA HA MI NEMAMO POREKLO JA SAM SIMONOVIC IZ PITOME METOHIJE IMA I TRI VRSTE SIMONOVICA

  2. Dražen

    Ja živim u Varvarinu, konkretno ja slavim Sv. Luku. U Opštini Varvarin Simonovića ima u Varvarinu, Selo Varvarinu, Obrežu, Donjem Krčinu, Donjem Katunu i Bošnjanu, barem ja tako mislim ali mislim da je u svakom mesto u po jedna porodica, tako da je pretpostavljam nastala od jednog pretka koji se doselio ovde.

  3. Branko

    Simonovići – pozdrav svima!

    Činjenica je da Simonovića ima raznih, tj. da nisu svi od “istih”. Da bi se to lakše raščlanilo, sistematizovalo, bilo bi dobro da se iskoriste mogućnosti koje nam pruža savremena nauka, kao i društvo Srpskih rodoslovaca tj. sajt Poreklo i Srpski DNK projekat. Dakle, svako ko želi da pouzdano sazna svoje poreklo trebalo bi da se testira. Testiranje se obavlja po muškoj liniji (žene bi u tom slučaju uzimale bukalni/obrazni bris muških članova porodice). Uzimanje brisa je jednostavno (ovde ima podaci o tome, a možete se i pitanjem obratiti Društvu), a cena testiranja kada traju popusti je 6000 dinara. Pošto je dovoljno uzeti bris jednog člana iz muške linije, može se taj trošak i podeliti na zainteresovane iz porodice (na primer uzme se bris od dede koji je predački koren za svoje sinove, unuke,.. pa i mušku granu njegove rođene braće).

    Ko želi može mi se javiti na [email protected] kako bih pokušali da začnemo klicu nekog vida okupljanja okolo ove potrage. Pre svega imam u vidu neki sajt, ili grupu,.. na kome bi se okupljali ljudi sa ovim prezimenom u potrazi za svojim rođacima, poreklom,..

    * Za one koji žele, evo jedna hvale vredna analiza koja može biti veoma korisna. Predlog je da se slično uradi i sa Crnom Gorom (!!) i sa, na primer, Hrvatskom:

    https://www.poreklo.rs/2020/07/05/onomastika-patronimskog-tripleta-simeonovic-simonovic-simeunovic-u-vojvodini-i-savremenoj-srbiji/

    * Takođe, za one koji vudku poreklo iz Morače (pre toga iz Popova Polja), od Šćepana:

    http://ananije.me

    * Kao i ovaj prikaz istih Simonovića:

    http://www.srdjevdan.org/rodoslovi/simonovic.html

    Toliko za sada. Ukoliko želite znati svoje poreklo neophodno je uraditi DNK testiranje. Jedino sa tim podatkom može se vršiti upoređivanje i grupisanje.

    Svako dobro!

    Branko

  4. Đorđije

    Simonović iz okoline Niša (selo Mekiš) slavimo sv.Aranđela. Pra deda Jakov, njegov otac Simon, Simonov otac Sotir ili Sotirko… Ne znam dalje ništa. Gde je onaj što napisa da Simonovići nemaju poreklo, neka mi objasni kako je doša do toga. Pozdrav braći i sestrama.

  5. KanKan

    Moja porodica je Simonović iz Sela Drenove koje je deo opštine Brus, posedujemo tapije vlasništva imovine naših dedova kraja 19og veka i slavimo Sv. Nikolu.

  6. Veroljub

    Mi Simonovici smo iz Dvorana kod Kruševca.Slavimo Sv.Arhistatiga Mihaila i Gavrila.Od mog sina unazad svi smo u Dvoranima neki živi neki u grobu,prilicno veliki deo sela ima naše poreklo,ima Simonovica i u susednom selu Modrica.Neko predanje je da smo sa Kosmeta neko tvrdi iz C.Gore treva verzija da su naši preci bili dvorjani na dvoru čestitome Sv.Knez Lazaru.Uglavnom smo Pravoslavni Srbi.Svi smo mi SvetoSavci.Hristos po sredi nas braco!

  7. Aleksandar

    Moja dedovina je I sela velika crna gora mi simonovici smo nastali od raduna pleme šaljani od knezevica

  8. Simonovic

    Pozdrav svim Simonovicima,da li neko zna vise o poreklu Simonovica iz Berana,naselje Beran Selo,slava Sveta Petka