Порекло перзимена Станојевић

3. фебруар 2012.

коментара: 94

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ СТАНОЈЕВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Станојевић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280

Порекло: Залазје, Сребреница, Република Српска

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (94)

Одговорите

94 коментара

  1. VLADAN STANOJEVIC

    Poštovani rodjaci

    Stanojević vode poreklo od kneza Stanoja Mihailovića iz Zeoka opstina Lazarevac Grad Beograd koji je 1791 godine sultanovim fermanom postavljen za kneza Beogradske nahije tada je za kneza imenovan i Aleksa Nenadovic i jos niz drugih najuglednijih Srbijanaca tog doba u okviru Smederevskog Sandzaka.U seči knezova 1804 godine većina njih je ubijena i prilikom likvidacije Stanoja njegov bratanac Nikola ubio je tada prvog Turcina i tako je poceo ustanak u Srbiji a ne na Oplencu.U znak secanja na Stanoja knez Nikola Stanojevic uzeo je po njemu prezime a ne po dedi Mihailu tako da su se sva njegova deca i svi clanovi porodice koristili prezime Stanojevic.odlukom kneza Milosa Obrenovica od 1 juna 1819 knez Nikola Stanjevic je potvrdjen za kneza cime smo nastavili kontinuitet kao najstarija srpska dinastija pored Nenadovica i Obrenovica a Karadjordjevici su mnogo kasnije dobili taj status

    Ubistvom kneza Mihaila u maju 1868 godine za organizovanje atentata opstuzeni su Nenadovici i Karadjordjevici a s obzirom da su u rodbinskim vezama bili Stanojeviči su prognani i raseljeni sirom Balkana tako da je jedna grupa otisla ka Crnoj Gori i Cetinju druga ka Bosni naselila se u jednom naselju u okolini Capljine i dalje ka Dalmaciji neke porodice su prognane ka Turskoj a neke u Zemun mnog sirom danasnje Srbije u mesta koja tada nisu bili pod knezevinom Srbija.Na wikipediji uspeo sam da objavimo rodoslov i to delimican i izdvojima najvaznije clanove porodice a treba istaci da nije bilo Djordja Stanojevica srbija ne bi dobila struju niti bi bio formiran Institut za fiziku Univerzitete u Beogradu,dali smo veliki broj poslanika,ministara premijera oficira i mnogo naucnika Milanu Nedicu majka je od Stanojevica kao i Dimitriju Ljoticu dok je cerka prote Mateje Nrenadovica bila udata za puk i prof Vojne Akademije Jeremiju Stanojevica.Iz porodice Stanojevic i Nenadovic potice majka Kralja Petra I a njegovom zenidbom sa Zorom kneza Nikole porodica Stanojevic povezana je i sa tom dinastijom.Stanojevici toliko smo se rasirili sirom Srbije i Crne Gore i Bosne i Hrvatske ali i sveta .Za slobodu Republike Srpske 47 Stanojevica je poginulo kao borci.Deo porodic zivi na Kosovu deo na jugu Srbije nekoliko porodica u okolini Zajecara,Knjazevca.Smedereva ima na u Vojvodini na nekoliko lokacija a u Crnoj Gori ima nas na Cevu i Velestovu ali i 3 porodice u Podgorici i jos nekoliko u drugim mestima.Na korculi ima jedna porodica poznata po Konobi Stanojevic zavrsio je vojnu akademiju u mestu Stanojevic kod Capljine danas skoro da nema Stanojevica svi su se iselili za inostranstvo

  2. Radovan Stanojevic

    Bog vam pomogao dragi moji!

    Zitoradja na reci Toplici, juzna Srbija.
    U mestu ima desetak domova sa prezimenom Stanojevic i jos sigurno dvadesetak domacinstava koja su uzela druga prezimena a poticu od nas Stanojevica,inace smo u srodstvu naravno i cinimo jednu veliku Familiju zajedno sa njima.

    Familija “Andjelijini” sacinjena od naj starijih naravno Stanojevica od kojih su nastali Jovancici, Stankovici,Cvetkovici, Ilici.

    U izdatoj knjizi “Zitoradja” od pre dvadesetak godina stoji podatak da smo na prostorima iste doselili se iz okoline Valjeva pre oko 250 godina proganjajuci Turke ka jugu i ovde ostali,pre toga nemam nikakav podatak na zalost.

    Slava je Sveti Nikola.

    Pozdrav svima!

  3. Ђанић

    Ја сам Ђанић из Сомбора, неки извори на овом сајту су ме довели до информација, да су моји претци Ђанићи (Станојевићи) чинили становништво Добриводице, досељени у периоду од 1804. до 1814. Био бих веома захвалан уколико неко има неке податке који би ми могли помоћи. Хвала!

    • Богдан Станојевић

      Помаже Бог браћо!
      Ја сам Богдан Станојевић из Београда, мој отац Јовица Станојевић, деда Драгољуб Станојевић, прадеда Владимир Станојевић (Солунски ратник, прегазио Албанију пешке…), сви рођени у Беграду и славимо славу Св. Илија Громовник! Пре Владимира по предању, у Београд су дошли из села Тополовник, код Голупца, где и данас живи доста Станојевића. Тај чукундеда је био хајдук, и како кажу отео је жену (моју чукунбабу) са њеног венчања у селу Кусиће и оженио се њоме…

  4. Stanojevic

    Stanojevic iz Kuzmina slava Mratindan

  5. Milena Stanojevic

    Stanojevici u Crnoj Gori su iz sele Velestovo (Cetinje)