Српска мушка имена на слово Л

3. фебруар 2012.

коментара: 11

ЛАЗАР

ЛАБУД

ЛЕОНТИЈЕ

ЛУКА

ЛАВРЕНТИЈЕ

ЛАУШ

Коментари (11)

Одговорите

11 коментара

  1. Милице, ево, убацили смо и име Лауш! А ускоро ћемо вам написати понешто и о вашим Свиларима из Лике.

  2. Милице, Лауш је име које је трансформисано од германског Hlodwig (hlod – славан, wig – битка, значење: славан у битки. Име је преузето из мађарске верзије, а развијало се овако:
    Hlodwig > Лудвиг > Лајош > Лауш.
    Данас га ретко где има и задржало се само кроз презимена Лаушевић, Лаушин и сл.)

    Извор: Презимена су чувари нашег језика, Загорка Вавић Грос (Прометеј 2011., стр. 267, из одељка “Презимена мађарског порекла”)

  3. Milica Svilar

    Ви сте сјајни, сјајни, сјајни!!! Хвала Вам ПУНО!!!

  4. Ivona Lazarevic

    Zaboravili ste na LAKU:) LAKO
    Sve pohvale sajtu

  5. Војислав Ананић

    Лаза
    Лале
    Лепоје
    Лепомир
    Лола

  6. Војислав Ананић

    Лабан
    Лав
    Леонтије
    Леонид
    Ловре

  7. vojislav ananić

    Лукијан – светло, онај који доноси светлост. Познати Србин – Лукијан Мушицки, владика и песник.
    Лукијан је мушко име настало од латинске ријечи луx што значи свјетло, у пренесеном значењу то су особе рођене при заласку сунца, оне које свјетле. Женски облик овог имена је Лукијана. Други облици су Лукија, Лукије, Луциан, Луциана, Луцијан, Луцијана.

    Izvor: http://www.knjigaimena.com/?znacenje-imena-Lukijan

  8. Војислав Ананић

    ЛУКА

    Лука је мушко име грчког порекла изведено од грчке речи “лукс”, што значи “светлост, светлећи, сјај, огањ, живот”. Овим именом се у почетку означавао житељ Луцаније, области у Италији. Неки га повезују и са латинском речју “луцус” у значењу шумица, гај, луг. У Србији се ово име најчешће даје по Светом Луки, који је многима крсна слава. Апостол Лука и аутор трећег Јеванђеља у Светом писму, био је познат као лекар који је путовао у пратњи Светог Павла.

  9. Војислав Ананић

    ЛАЗАР

    Име потиче из старохебрејског “ел азар”, изворно из арамејског “азарyа” у значењу “Бог је помоћ”, “Бог помаже”. Ово име ушло је у хришћански календар иако га нису носили ни мученик ни светитељ, већ два човека из периода раног хришћанства, један из Христове приче о убогом Лазару, а други Лазар је био брат мироснице Марте и Марије. У нашем народу је постало веома популарно због култа прослављеног српског цара Лазара Хребељановића, који се сукобио с Турцима на Косову 28. јуна 1389. године и погинуо с већим делом српских племића и војске. Од овог имена изведена су имена Лаза, Лазица, Лазо, Лака и Лале.